BRF Källbyhus
Från eldningsolja till Solhybrider.
Efter många år med eldningsolja bytte Panncentralen i Källby till bergvärme år 2002. Men i takt med att borrhålen blev allt kallare och frös fick man inte ut tillräckligt med värme för att täcka hushållens behov. Föreningen fick helt enkelt öka på eldningen med olja igen. När Ove Nordström tog kontakt med ett värmepumpsföretag fick han höra om en lösning som kunde rädda de utkylda bergvärmehålen.
Så tog sig bostadsrättsföreningen framåt när frosten tog över bergvärmehålen.
I Götene kommun i Västra Götaland ligger Samfällighetsföreningen Panncentralen i Källby. Där träffade vi Panncentralens och BRF Källbyhus ordförande Ove Nordström en sensommardag i augusti 2021. Han berättade om bostadsrättsföreningens resa från eldningsolja till bergvärme, tillbaka till eldningsolja och till slut till solhybrider.
Det hela började med att föreningen skulle byta ut sina bergvärmepumpar som hade varit i bruk sedan bytet från eldningsolja. Värmepumparna var nu omkring 20 år gamla och flera av dem hade slutat fungera. Under samma tid hade bergvärmehålen kylts ner kraftigt och temperaturen i hålen låg på 7 minusgrader. De kalla hålen påverkade gräsmattorna runt föreningen och stora frostbulor och kärlskador gjorde sig påminda varje vår.
Kylan i borrhålen gjorde även att man inte fick upp tillräckligt med värme ur dem. Därav behövde man elda med olja som komplement till bergvärmen. Eftersom man ville spara in på eldningen valde man att öka antalet grader som temperaturen fick lov att sjunka innan värmen gick på. Detta ledde till att uppvärmningen blev ojämn och komforten i hushållen påverkades.
I samma veva som föreningen började titta på att byta ut värmepumparna hade Ove börjat läsa på om solhybrider. Han tyckte att det lät som en bra lösning för Panncentralen i Källby och kom fram till att det bästa vore att installera dessa samtidigt som man bytte ut värmepumparna. Och så blev det!
Ove och kassören i föreningen skötte större delen av projektet. De köpte in Samsters solhybrider och anlitade totalentreprenaden Assemblin för att montera och installera dem. I oktober 2020 stod solhybridanläggningen klar och föreningen hade nu bytt ut sina gamla bergvärmepumpar. Eldningsoljan finns kvar, men används endast i nödfall som spets om det skulle bli riktigt kallt ute.
Vägen var inte alltid spikrak.
Det var inte alltid självklart att det skulle bli just solhybrider. Ett av alternativen för föreningen var nämligen att sätta in luftvärmepumpar, men man insåg snabbt att man inte ville ha något som stod och brummade.
”Och så ville vi ju även tina upp bergvärmehålen – något som luftvärmepumparna inte hade kunnat göra. Och sen är de massa mekaniskt slitage i det. Så det här var perfekt, en pump bara för att driva systemet och vi kan få energin gratis.”
– Ove Nordström